Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Ricco Xxxxxx (4067 niezalogowanych)
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
kolejne forum gdzie zamiast konkretnych postów już występują spory ahh więc i ja pozostane przy czytaniu...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
100 Postów
Ricco Xxxxxx
(ricco)
Początkujący
to dla pani Magdaleny ( najgorzej sie odezwać pierwszy raz ) a pozniej juz samo poleci
zwrot najbardziej chyba potrzebny przy proszeniu o cos np. w slepie>
prosze , prosząc o cos gdziekolwiek

Proszę o ......... . - Jeg vil gjerne ha ........ .
wymowa : ( jaj wil jerne ha ) ....... . >
no i tu potrzeba poznać słówka z rodzajnikami najczesciej

powinnismy uczyć sie tak jak uczą w szkole (czyli juz od poczatku prawidlowo)tak jak mowi i rozumie wiekszosc )
reszta to kosmetyka którą oczywiscie dobrze by bylo wiedziec (i prodze oczywiscie dodawac do wiadomosci tu czytajacym

nierozumiejąc slowa pani ekspedientki mozemy zapytać !

Co oznacza .......... ? Hva betyr ...... ?
lub
Jak to się nazywa po norwesku ? Hva heter det pa norsk ?
(wa heter de po noszk )?

nie mam literek norweskich ( czyli w niektorych wyrazach jest (a) z kóleczkiem i prazekreślone (o) co oczywiscie wymawia sie inaczej np a-o
myśle że tu chodzi wiekszości ciekawych jezyka norweskiego o takie podstawowe krotkie zwroty a nie cale zdania w których jest juz masa gramatyki i czasow . żeby zacząc cokolwiek mówić ( nie bac sie odezwac ) a pożniej to juz poleci ( znajac okolo 50 podstawowych zwrotow nie zagladnie sie juz tu zeby sie czegokolwiek nauczyc no chyba zeby pomoc innym
lepiej znających prosze o poprawki bo sam sie ucze i
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ricco dziękuję zapiszę na karteczkę i będę się uczyć, co prawda znam język niemiecki i angielski więc nie powinno mi to sprawić trudności w nauce norweskiego a wręcz ułatwić, jedyne co mi brakuje to słownika który niebawem zakupię dużo słyszę w centrum jak ludzie mówią czy też na placu zabaw, od dzieci najłatwiej się uczyć
co jak co, dziękuję ricco, twój post jest bardzo zrozumiały dla mnie i dokładny..

pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
tosia3 napisał:
( MOŻE BYLO TRZEBA NAPISAC NASTEPNE ZDANIE PO NORWESKU .?)

Właśnie,właśnie.....może nawet ,,przekomarzać,,się lepiej po norwesku
(niestety nie wiem jak to napisać po norwesku, a szkoda)

drøfte, krangel, krangle, krangling, trette, uenighet, uoverensstemmelse, któres na pewno spasuje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
kasia xxxxx
(google)
Nowicjusz
jesteście wspaniali zaraz pisze te wszystkie zwroty i ide do sklepu i musze zapytac po norwesku ciekawe jak mi pujdzie kurcze ale mam stresa ale macie racje musze sie przełamac życzcie mi powodzenia haha
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Powodzenia ja też na początku nawet hai się bałam powiedzieć,a teraz coraz więcej gadam bo muszę w pracy jakoś się dogadać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
ja tam hi to bez problemu od początku zaczęłam mówić, tylko gorzej było z dalszą mową więc jak większość mówię po angielsku lub niemiecku... chyba pora wziąć się za naukę i praktykować tą mowę, a co tam nawet jak się człowiek pomyli to wtedy poprawią
tym bardziej,że mam zamiar dziecko dać w przyszłym roku do przedszkola i poszukać jakiejś pracy...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
google napisał:
jesteście wspaniali zaraz pisze te wszystkie zwroty i ide do sklepu i musze zapytac po norwesku ciekawe jak mi pujdzie kurcze ale mam stresa ale macie racje musze sie przełamac życzcie mi powodzenia haha

powodzenia daj znać jak było..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
Det spiller ingen rolle om du gjør feil i begynnelsen. De fleste Nordmenn setter stor pris på, når utlendinger prøver å lære sei norsk, og den beste måte til å gjøre det er å prate med Nordmenn.
Hvis du kan engelsk og tysk, blir det mye lettere å lære norsk også.
Men jeg anbefaler, at vi skriver mer på norsk her, i begynnelsen bare korte setninger og enkelte ord og vi kan rette oss alle sammen. Etter hvert kan vi alle bli litt bedre.

Lykke til!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(katrin)
Wiking
Alle gjør feil i begynnelsen
nie wiem czy dobrze napisałam...jak coś proszę o poprawki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok